WordPress Mail Gönderme Sorunu Nasıl Çözülür? SMTP Mail ayarları nasıl yapılır? Wordpress Mail gönderme ve alma sorununu bu yazıda birlikte çözeceğiz.
Wordpress tabanlı web sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan herhangi bir mail alamıyor musunuz? Gelen maillere herhangi bir yanıt veremiyor musunuz? bu tarz mail gönderme sorunları ile karşılaşan kişiler için hazırlamış olduğum wordpress mail gönderme sorunu ve çözümü yazısında neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağım. Bu adımları eksiksiz yaparak karşılaştığınız sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
WordPress Mail Gönderme Sorunları
Wordpress yönetim paneli gelen veya gönderilen e-postaları yönetebilmek için PHP posta işlevini kullanmaktadır. Hosting hizmeti sunan bir çok firma paylaşımlı hosting hizmetlerinde PHP posta işlevini düzgün kodlamamış veya kötü amaçların önüne geçebilmek için posta işlevlerini devre dışı bırakmıştır. Durum ne olursa olsun sonuç olarak wordpress e-postalarınızın teslim edilmesine engel olmaktadır.
Çözüm olarak ise e-posta almak veya göndermek için yapmanız gereken, üçüncü taraf e-posta servislerinden yararlanabilirsiniz. Hosting firmanızın size sağlamış olduğu, yandex, gmail, yahoo, Outlook gibi mail sevişleri için SMTP Host eklentileri kullanabilirsiniz.
Mail alma veya gönderme sorununu giderebilmek için kullanacağımız wordpress eklentisi “ EASY WP SMTP” olacak. Eklentinin kurulumunu ve ayarlarını adım adım sizlere anlatacağım. Dilerseniz anlatıma geçelim.
WordPress Easy WP SMTP Eklenti kurulum ve Ayarı
Öncelikle yapmanız gereken EASY WP SMTP eklentisini web sitenize kurmanız gerek. Bunun için ise Yönetim Paneli > Eklentiler > Yeni Ekle yolunu izlemelisiniz. Daha sonra karşımıza çıkan ekranda arama yerine EASY WP SMTP yazarak karşımıza çıkan birinci sıradaki eklentiyi kurmalı ve etkinleştirmeliyiz.
EASY WP SMTP eklentisinin etkinleştirmesini yaptıktan sonra, eklentinin ayarlarını yapmak için Yönetim Paneli > EASY WP SMTP yolunu izleyip, eklentinin ayarlar kısmına girelim. Daha sonra aşağıda anlatacağım değişikleri yapmanız gerekmektedir.
From Email Address (Gönderen E-Posta
Adresi)
From Email Address kısmına yazacağınız mail adresi gelen maillerin kimden geldiğini gösterecek maildir. İstediğiniz her türlü mail adresini yazabilirsiniz. Örneğin destek@halillacin.com.tr yazabilirsiniz.
From Name (Gönderen Adı)
From Name kısmına bir isim girmezseniz eğer eklenti otomatik olarak wordpress adını kullanır. Gönderdiğiniz maillerde görünmesini istediğiniz bir ismi yazabilirsiniz. İsmi yazdıktan sonra Force “From Name Replacement” kutucuğunu işaretlemeyi kesinlikle unutmayın.
Reply-To Email Address (Yanıt E-Posta Adresi)
Reply – to sayesinde gelen mailin kimden yani hangi mailden geldiğini görebilirsiniz. Bunu görebilmek için burayı boş bırakmanızda fayda var derim.
BCC E-posta Adresi
Bu e-posta adresi, giden e-postaların ‘BCC’ alanında kullanılacaktır. Bu siteden tüm giden e-postalarınız bu adresi BCC alanına ekleyeceğinden, bu seçeneği dikkatli kullanın. Birden çok e-posta adresi de girebilirsiniz. Boş bırakabilirsiniz.
SMTP Host (SMTP sunucusu)
SMTP Host kutucuğuna hosting firmanızdan aldığınız Host adresini yazmalısınız. Eğer hosting firmanızın mail alt yapısından faydalanıyorsanız eğer, Host bilginiz mail.ornekalanadi.com’ dur. Ornekalanadi.com yazan yere web site adresinizi yazmalısınız. Ancak farklı SMTP Host adresleri kullanabilirsiniz.
Type of Encryption (Şifreleme Türü)
Type Of Encryption kısmında “ SSL “ seçeneğini seçmelisiniz.
SMTP Port
SMTP Port kısmında ise, hosting firmanızın mail alt yapısında SMTP port bilgisidir. Yani mail gönderme işlemlerinin yapıldığı porttur. Genellikle bir çok kullanıcı tarafından 465 portu tercih edilmektedir.
SMTP Authentication (SMTP Kimlik Doğrulaması)
SMTP Authentication kısmında “ Yes ” kutucuğunu işaretlemesiniz.
SMTP Username (SMTP kullanıcı adı)
SMTP Username kısmına ise hangi mail alt yapısını kullanıyorsanız eğer o mail adresini buraya eklemelisiniz.
SMTP Password (SMTP şifre)
SMTP Password kısmına ise yukarıya Username kısmına yazığınız mailin şifresini yazmalısınız.
Belirttiğim tüm adımları bitirdikten sonra değişiklikleri kayıt edip çıkın.
SMTP ayarlarınızı test etme
Mail alabilmek veya gönderebilmek için ayarlarını yaptığınız EASY WP SMTP eklentisinin hata verip vermediğini kontrol etmeliyiz. Tekrardan eklentinin ayarlar kısmına girin ve “Test Mail” sekmesine giriş yapın.
To (Kime)
To kısmına mail adresi yazmanız gerek.
Subject (Konu)
Subject kısmına ise konu başlığını yazmalısınız. Test maili olacağından dolayı kafadan bir şeyler sallayabilirsiniz.
Message (Mesaj)
Message kısmında belirtmek istediğimiz mesajı yazmalıyız. Test maili olduğu için rast gele bir şeyler yazabilirsiniz.
Send Test Email (Test e-postasını gönder)
To, subject ve message kısmını doldurduktan sonra send test mail butonuna tıklayın. Böylelikle eklenti yapmış olduğunuz ayarlar doğrultusunda bir mail gönderecektir. Eğer mail sorunsuz bir şekilde iletilirse başarılı bir şekilde gönderildiğine dair bir mesaj görebilirsiniz.
WordPress SMTP Sorunları
SMTP ayarları yapmalarına rağmen hala aynı sorun ile karşılaşan kullanıcıların yaptıkları hata yaptıkları en çok yer SMTP Host veya bağlantı bilgisidir. Hosting firmanızdan size sağlanan Host bilgisi ve bağlantı noktasını öğrenmeli o şekilde ayar yapmalısınız.
Ayrıca “Type of Encryption” yöntemini “SSL” olarak seçtiğinizden emin olun. Eğer “SSL” seçmenize rağmen hata alıyorsanız hosting firmanız ile bakmanızı öneririm.
Yandex, Gmail, Yahoo ve Outlook SMTP Bilgileri
Yandex SMTP Bilgileri
Yandex için SMTP ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır.
- SMTP Host: smtp.yandex.com
SMTP Port: 465
Encryption: SSL
Google SMTP Bilgileri
Google için SMTP ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır.
- SMTP Host: smtp.google.com
SMTP Port: 465
Encryption: SSL
Yahoo SMTP Bilgileri
Yahoo için SMTP ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır.
- SMTP Host: smtp.mail.yahoo.com
SMTP Port: 465
Encryption: SSL
Outlook SMTP bilgileri
Outlook SMTP ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır.
- SMTP Host: smtp-mail.outlook.com
SMTP Port: 587
Encryption: TLS
Sizler için hazırlamış olduğum Wordpress Mail Gönderme Sorunu Ve Çözümü makalesinde siteniz üzerinden mail alırken veya gönderirken karşılaştığınız sorunların çözümlerini anlattım. Umarım sizler için faydalı bir makale olmuştur. Ayarları yaparken takıldığınız bir yer olursa sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden bana iletebilirsiniz.