301 Yönlendirme nedir? Nasıl yapılır? .htaccess 301 Redirect (yönlendirme) kodları, wordpress 301 yönlendirme nasıl yapılır? 301 kalıcı yönlendirme yöntemleri? 301 Yönlendirme ne işe yarar, zararlı mıdır? Elinizde hitli ve DA-PA değerli domain varsa ve kullanmıyorsanız nasıl değerlendirmelisiniz?
Eski domaininizde olan sitenizin dosyalarının URL’lerini başka bir sitenin URL’lerine taşırken yani domaininizi başka bir domaine taşırken yapmanız gereken 301 yönlendirmesini yaparak sitenizde bulunan içeriklerin URL’lerini dilediğiniz bir diğer URL’ye yönlendirebilirsiniz. Peki; neyin nesidir bu 301 yönlendirmesi? Sizler için hazırlamış olduğum makalede 301 yönlendirmesini tüm ayrıntıları ile anlatacağım.
301 Yönlendirmesi Nedir?
301 yönlendirmesi ile ilgili bilgimi sizlere aktarmadan önce yönlendirmelerin ne olduğunu az çok bilmemiz gerek. Kısa tabiri ile hali hazırda bulunan web sayfanızdaki kullanıcılar herhangi bir içeriğe tıkladıkları zaman başka bir web sayfasına yönlendirmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden bir siteden başka bir siteye yönlendirme yaparken 301 yönlendirmelerini kullanmaktayız.
Yönlendirmelerin 5 farklı yöntemi bulunmaktadır. Ancak günümüzde bu 5 farklı yöntemden sadece 2 tanesi kullanılıyor. Bende sizlere bu iki seçeneği detaylı bir şekilde aktaracağım. Yönlendirmelerden birincisi “geçici yönlendirmeler(302)” ikincisi ise “kalıcı yönlendirmeler(301)” olarak iki başlık altında incelenmektedir. Bizim için en önemlisi kalıcı yönlendirmeler olduğundan dolayı sizlere 301 yönlendirmelerini anlatacağım.
301 yönlendirilmesi bir sayfayı diğerine kalıcı olarak yönlendirme olarak tanımlayabiliriz. Bu sebeple 301 yönlendirilmesi kullanılan bir sayfadan diğer sayfaya kalıcı olarak bağlantı gönderildiğini kesin olarak söyleyebiliriz.
301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?
Yukarda anlattığım üzere yönlendirme arama motorlarında bir sayfanın URL’sinden başka bir sayfanın URL’sine kalıcı bir geçiş yapmasını sağlar.
Arama motorlarına hangi sayfanın ana sayfamız olduğunu belirttikten sonra, yönlendirmek istediğimiz URL’yi belirleyebiliriz. Belirlediğimiz URL’yi yönlendirmek istediğimiz URL’ye geçirebiliriz. Bu sayede arama motorları URL1’in artık URL2 olduğunu anlayarak URL1’in ziyaretçilerini artık URL2’ye yönlendirecektir.
Tam Alan Adı Yönlendirmeleri
Yönlendirmelerimizi yaparken en çok dikkat etmemiz gereken unsurlardan birisi aynı sektör içerisinde olan web sitelerini bir birlerine yönlendirmemiz gerek. Yani herhangi bir araba sitesinin URL’lerini kalkıp bir telefon sitesine yönlendirdiğimiz zaman pek olumlu sonuçlar alamayız. Bu yüzden sadece aynı sektör veya bir biri ile bağlantılı sektörlerin web sitelerine yönlendirmelerini yapmamız gerek.
Web Sitelerini Birleştirmek İçin 301’leri Kullanma
Diyelim ki; VODAFONE, TURKCELL ve TÜRK TELEKOM diye 3 tane telefon firmanız mevcut ve bu 3 firma için ayrı ayrı web siteleri bulunmakta ve siz bunları tek bir adreste büyük bir web sitesine çevirmek istiyorsunuz. 301 yönlendirmelerini kullanarak profesyonel bir şekilde tek bir site altında 3 tane küçük siteyi yönetebilirsiniz. Ancak bunun için yapılan yönlendirmenin doğru ve profesyonel bir şekilde yapılması gerek. Yönlendirme eğer düzgün planlanıp uygulanmazsa 3 tane küçük web sitesinin olan SEO değerlerini kaybedebilirsiniz.
Kaldırılacak URL Yönlendirmeleri
301 yönlendirmesinin en güzel özelliklerinden bir diğeri ise bir e-ticaret sitenizde bulunan herhangi bir ürünün satışını durduysanız ve bu ürünün backlinkleri iyi ise ve SERP’ te güzel bir konuma sahip ise bu sayfanın URL’sini başka bir ürünün sayfasına yönlendirerek SERP konumundan ve backlinklerinden kolaylıkla faydalanabilirsiniz.
301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
Evet, Wordpress 301 yönlendirmeleri hakkında detaylı bir şekilde sizleri bilgilendirdiğimize göre bu yönlendirmelerin nasıl yapıldığını anlatmaya geçebiliriz.
Sizlere göstereceğim adımların hepsi neredeyse kod bilgisi istemektedir. Bu yüzden dolayı kod bilginiz bulunuyorsa bu adımları izlemenizi tavsiye ederim ve bu adımları yapmaya başlamadan önce kod bilginiz bulunuyor olsa dahi sitenizin yedeğini almanızı tavsiye ederim.
Redirection WordPress Eklentisi Kullanımı
Öncelikle kodlar ile olan yöntemi göstermeden önce yönlendirme işlemini bir eklenti kullanarak yapabilirsiniz. Yönlendirme işlemi için sizlere önermiş olduğum wordpress eklentisi Redirection eklentisidir. Önerdiğim bu eklenti wordpressin resmi web sayfasında en popüler eklentileri arasında yer almaktadır. Bu eklenti ile hem 301 yönlendirmelerini hem de sitenizde oluşan 404 sayfa bulunamadı hatasının raporlarını görebilirsiniz.
- Redirection web sitenize dilerseniz admin panelinizden dilerseniz de wordpress resmi sitesinden kolaylıkla indirebilirsiniz.
- İndirmiş olduğunuz eklentiyi etkinleştirmesini yaptıktan sonra Araçlar sekmesinden Redirection seçeneğini seçiniz.
- Daha sonra Source URL yazan kısma eski URL’nizi Target URL kısmına yönlendirmek istediğiniz URL yi yazıp ADD REDİRECT seçeneğine tıklayın.
Bu işlemler ile kolay bir şekilde wordpress 301 yönlendirme işlemini yapabilirsiniz.
.htaccess Dosyasıyla WordPress 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
Sitenizde bulunan herhangi bir yazıyı veya sayfayı eklenti kullanarak yönlendirebilirsiniz. Ancak komple bir siteyi yeni alan adına yönlendirmeniz gerektiğinde izlemeniz gereken adımlar nelerdir?
Birazcık kod bilginiz bulunuyorsa .httaccess dosyasında değişiklikler yaparak 301 yönlendirmelerini yapabilirsiniz.
Herhangi bir FTP veya panel kullanarak sitenizin dosyalarınıza erişmeniz gerek.
Erişiminiz sağlandıktan sonra dosyalarınızın içerisinde .httaccess dosyasını bulun,Giriş yaptıktan sonra, WordPress kurulumunun olduğu dizinde bir .htaccess dosyası bulmalısınız.
Eğer .httacces dosyasında herhangi bir değişiklikte bulunmadıysanız sitenizi yüklerken varsayılan olarak .httaccess dosyasının içerisi aşağıdaki gibidir.
#BEGIN Wordpress RewriteEngine On RewriteBase/ RewriteRule^index\.php$-[L] RewriteCond%{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond%{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ./index.php [L] # END Wordpress
Bu kodlara ek olarak kurmuş olduğunuz eklentiler veya temalarında kodları bu dosyada bulunabilir.
301 Yönlendirme Kodları
Bazı durumlarda yani kalıcı bağlantılarınız veya alan adınızı komple değiştirmeye karar verdiğiniz zaman .httaccess dosyasına yönlendirme kodları yazmamız gerek.
.httaccess dosyasının üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce dosyanızın yedeğini almanızı tavsiye ederim.
.httaccess dosyanıza 301 yönlendirme eklemeniz gerekeceği birkaç durumu aşağıda sizlere belirttim.
Her hangi bir linki başka bir linke yönlendirirken.
Sitenizde bulunan yazı ve sayfalarının URL’lerini değiştireceğiniz zaman,
Örnek; /eski-link/yeni-link, yani herhangi bir sayfanızın linki “eski-link” iken siz o linki değiştirerek “yeni-link” yaptığınızda .httaccess dosyanıza eklemeniz gereken kod satırları aşağıdaki gibidir.
# BEGIN 301 Redirects Redirect 301 /eski-link https://ornek.com/yeni-link # END 301 Redirects
Eski domaini yeni domaine yönlendirme
Web sitenizde bulunan içerikler ile birlikte alan adınızı değiştirmek için 301 yönlendirmesini yapabilirsiniz. Yönlendirmeleri yapmak için gene .httaccess dosyanıza kodlar eklemeniz gerek
# BEGIN WordPress RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eskidomain.com [NC,OR] RewriteRule ^(.*)$ http://www.yenidomain.com/$1 [L,R=301,NC] RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] # END WordPress
Alan adını www versiyonuna yönlendirme
http://ornek.com domain ile hizmet veren sitenizi http://www.ornek.com gibi yapmak istiyorsanız 301 yönlendirmeleri kullanılmalıdır. Diğer adımlarda yaptığımız gibi bu değişiklikleri de .httaccess dosyanızda yapmanız gerek.
# BEGIN WordPress RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ornek.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.ornek.com/$1 [L,R=301,NC] RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] # END WordPress
Alan adını www versiyonsuz haline yönlendirme
http://www.ornek.com domain ile hizmet veren sitenizi http://ornek.com gibi yapmak isterseniz yönlendirme kullanarak bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu işlem içinde .httaccess dosyanızı kullanabilirsiniz.
# BEGIN WordPress RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ornek.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://ornek.com/$1 [L,R=301,NC] RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] # END WordPress
Tüm uzantılı linkleri, başka bir uzantılı linke yönlendirme
Web sitenizde bulunan uzantılı linklerinizi başka uzantılı linklere yönlendirmek için .httaccess dosyanıza kodlar ekleyerek yönlendirebilirsiniz. Örneğin; .php linklerini .html uzantılı linklere yönlendirmek için 301 yönlendirmelerini kullanabilirsiniz.
# BEGIN WordPress RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_URI} .php$ RewriteRule ^(.*).php$ /$1.html [R=301,L] RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] # END WordPress
301 Yönlendirme konusunda soru ve fikirlerinizi yorum yazabilir, destek almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.